E-mail: hi@familyfully.com

Aminosyrer

Aminosyrer er molekyler, der kombineres for at danne proteiner. Aminosyrer og proteiner er livets byggesten.

Når proteiner fordøjes eller nedbrydes, er aminosyrer tilbage. Den menneskelige krop bruger aminosyrer til at lave proteiner for at hjælpe kroppen:

 • nedbryde mad
 • Vokse
 • Reparere kropsvæv
 • Udfør mange andre kropsfunktioner

Aminosyrer kan også bruges som en energikilde af kroppen.

Aminosyrer er klassificeret i tre grupper:

p>

 • Væsentlige aminosyrer
 • Ikke-essentielle aminosyrer
 • Betingede aminosyrer

ESSENTIELLE AMINOSYRER

stærk>

 • Væsentlige aminosyrer kan ikke dannes af kroppen. Som følge heraf skal de komme fra mad.
 • De 9 essentielle aminosyrer er: histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptofan og valin.

NØVENTLIGE AMINOSYRER
Ikke-essentielle betyder, at vores kroppe kan producere aminosyren, selvom vi ikke får den fra den mad, vi spiser. Ikke-essentielle aminosyrer omfatter: alanin, arginin, asparagin, asparaginsyre, cystein, glutaminsyre, glutamin, glycin, prolin, serin og tyrosin.

BETINGEDE AMINOSYRER

 • Betingede aminosyrer er normalt ikke essentielle, undtagen i tider med sygdom og stress.
 • Betingede aminosyrer omfatter: arginin, cystein, glutamin, tyrosin, glycin, ornithin, prolin og serin.

Du behøver ikke at spise essentielle og ikke-essentielle aminosyrer til hvert måltid, men det er vigtigt at få en balance mellem dem i løbet af dagen. En diæt baseret på et enkelt planteemne vil ikke være tilstrækkelig, men vi bekymrer os ikke længere om at parre proteiner (såsom bønner med ris) ved et enkelt måltid. I stedet ser vi på kostens tilstrækkelighed i løbet af dagen.

Bliv ved med at læse:
Aminosyremetabolismeforstyrrelser
Metabolisme er den proces din krop bruger til at lave energi fra den mad du spiser. Mad består af proteiner, kulhydrater og fedt. Dit fordøjelsessystem nedbryder maddelene til sukker og syrer, din krops brændstof. Din krop kan bruge dette brændstof med det samme, eller den kan lagre energien i din krop. Hvis du har en stofskiftesygdom, går noget galt med denne proces.

En gruppe af disse lidelser er forstyrrelser i aminosyremetabolismen. De omfatter phenylketonuri (PKU) og ahornsirup urinsygdom. Aminosyrer er “byggesten”, der går sammen og danner proteiner. Hvis du har en af disse lidelser, kan din krop have problemer med at nedbryde visse aminosyrer. Eller der kan være et problem med at få aminosyrerne ind i dine celler. Disse problemer forårsager en ophobning af skadelige stoffer i din krop. Det kan føre til alvorlige, nogle gange livstruende helbredsproblemer.

Disse lidelser er normalt arvelige. En baby, der er født med en, har muligvis ikke nogen symptomer med det samme. Fordi lidelserne kan være så alvorlige, er tidlig diagnose og behandling kritisk. Nyfødte babyer bliver screenet for mange af dem ved hjælp af blodprøver.

Behandlinger kan omfatte specielle diæter, medicin og kosttilskud. Nogle babyer kan også have brug for yderligere behandlinger, hvis der er komplikationer.

E-mail: hi@familyfully.com