E-mail: hi@familyfully.com

Blodregn

Blodregn er et udtryk, der bruges, når der falder rødfarvet regn ned fra himlen, men hvad får det til at ske?

Hvad er ‘blodregn’?
Det er underforstået, at blodregn opstår, når relativt høje koncentrationer af rødfarvet støv eller partikler bliver blandet ind i regn, hvilket giver det et rødt udseende, når det falder.

Blodregn er faktisk ikke et meteorologisk eller videnskabeligt udtryk – i stedet er det en dagligdags sætning, som kan findes et godt stykke tilbage i historien. Med det i tankerne er der ingen fast definition af begrebet.

Hvordan sker det?
De kræfter, der driver vores vejr, kan være ret kraftige og gøre nogle overraskende ting – herunder at løfte ting som sand eller endda små genstande og transportere dem over store afstande. I tilfælde af blodregn kan stærk vind eller storm piske støv og sand op. Da dette bliver luftbåret, kan det blive fanget i atmosfærisk cirkulation, hvor det kan transporteres i tusindvis af kilometer. Til sidst vil støvet enten falde ud af himlen på grund af tyngdekraften eller blive fanget i regnskyer, hvor det blander sig med vanddråberne. Når disse falder som regn, kan regndråberne se røde ud. Satellitbilledet nedenfor viser en støvstorm (de levende lyserøde farver) over Saudi-Arabien.

Hvor ofte sker det?
Ordentlig blodregn, hvor regnen faktisk optræder rød, er relativt sjælden, fordi du har brug for rødt støv/partikler i ret høje koncentrationer i regnen. Dokumenterede tilfælde er få og langt imellem. I 2001 i den sydlige indiske stat Kerala faldt der periodisk monsunregn med en rød farve, som var mørk nok til at plette tøj. Der var også rapporter om regn af andre farver i samme monsunsæson – inklusive grøn og gul regn. Der er andre, meget tidligere omtaler af blodregn – endda strækker sig tilbage til Homers Iliaden, det episke digt, der beskriver belejringen af Troja, som menes at være skrevet omkring det 8. århundrede f.Kr. Det blev, måske ikke overraskende, set som et dårligt varsel.

Får vi blodregn i Storbritannien?
I disse dage, i det mindste i Storbritannien, er udtrykket blod regn synes at blive brugt meget mere løst, end det storslåede udtryk antyder. Hvert år vil Storbritannien ved flere lejligheder se regn falde med en vis mængde støv blandet ind. Dette kommer normalt fra Sahara, før det blandes i skyer og falder ud. Men det støv, vi ser, er normalt gult eller brunt og blandet i meget lave koncentrationer – så regnen ville se ud som normalt. Den eneste forskel ville være, at du kan finde en tynd støvfilm på din bil eller ruder, efter at vandet er fordampet. Så vi ser sjældent eller aldrig ‘ordentligt’ blodregn her i Storbritannien, på trods af hvad mediernes overskrifter kan antyde.

E-mail: hi@familyfully.com