E-mail: hi@familyfully.com

ethanol kemisk forbindelse

ethanol, også kaldet ethylalkohol, kornalkohol eller alkohol, et medlem af en klasse af organiske forbindelser, der får det generelle navn alkoholer; dens molekylære formel er C2H5OH. Ethanol er et vigtigt industrikemikalie; det bruges som opløsningsmiddel, i syntesen af andre organiske kemikalier og som et additiv til bilbenzin (danner en blanding kendt som en gasohol). Ethanol er også den berusende ingrediens i mange alkoholholdige drikkevarer såsom øl, vin og destilleret spiritus.

Der er to hovedprocesser til fremstilling af ethanol: fermentering af kulhydrater (metoden, der bruges til alkoholholdige drikkevarer) og hydratiseringen af ethylen. Fermentering involverer omdannelsen af kulhydrater til ethanol ved at dyrke gærceller. De vigtigste råvarer, der fermenteres til fremstilling af industriel alkohol, er sukkerafgrøder som roer og sukkerrør og kornafgrøder som majs (majs). Hydrering af ethylen opnås ved at lede en blanding af ethylen og et stort overskud af damp ved høj temperatur og tryk hen over en sur katalysator.

Ethanol fremstillet enten ved fermentering eller ved syntese opnås som en fortyndet vandig opløsning og skal koncentreres ved fraktioneret destillation. Direkte destillation kan i bedste fald give en blanding med konstant kogepunkt indeholdende 95,6 vægtprocent ethanol. Dehydrering af blandingen med konstant kogepunkt giver vandfri eller absolut alkohol. Ethanol beregnet til industriel brug er normalt denatureret (gjort uegnet til at drikke), typisk med methanol, benzen eller petroleum.

Ren ethanol er en farveløs brændbar væske (kogepunkt 78,5 °C [173,3 °F]) med en behagelig æterisk lugt og en brændende smag. Ethanol er giftigt og påvirker centralnervesystemet. Moderate mængder afslapper musklerne og frembringer en tilsyneladende stimulerende effekt ved at undertrykke hjernens hæmmende aktiviteter, men større mængder forringer koordinationen og dømmekraften, hvilket til sidst forårsager koma og død. Det er et vanedannende stof for nogle personer, hvilket fører til sygdommen alkoholisme.

Ethanol omdannes i kroppen først til acetaldehyd og derefter til kuldioxid og vand i en hastighed på omkring en halv væske ounce, eller 15 ml pr. time; denne mængde svarer til et diætindtag på omkring 100 kalorier.

E-mail: hi@familyfully.com